Porady

 

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

T

U

W

Z

 

A

 

Afrodyzjaki :

Co to: Substancje zwiększające popęd seksualny oraz pożądanie, niekoniecznie powiązane z miłością. Wpływają pozytywnie na seksualność dzięki zawartych w nim witaminach i mikroelementach.

Co i jak działa: Afrodyzjaków na rynku możemy znaleźć sporo, tutaj znajdziesz listę tych, które możesz dodać do zupy.

Szparagi  i marchewki (działają na zmysły), owoce morza (wspomagają działanie hormonów), wątróbka (utrzymuje wysoki poziom testosteronu), czerwone mięso (poprawia jakość spermy), czosnek (sic! wzmaga pożądanie), seler naciowy (jego zielona część zawiera pełno feromonów), szpinak (poprawia żywotność plemników), chilli, curry, cynamon i pieprz (zwiększają ukrwienie), lubczyk, pokrzywa, kolendra i bazylia (właściwości pobudzające), korzeń żeń-szenia (poprawia sprawność ruchową), imbir (wzrost testosteronu), pestki dyni i sezamu oraz orzechy (posiadają cynk wzmagający potencję), czerwone wino (w małych ilościach).

 

Awokado :

Co to: Owoc pochodzący z Meksyku, skąd przeniósł się do Ameryki Południowej i Środkowej. Awokado nazywane jest ?owocem maślanym? ze względu na dużą ilość tłuszczy jakie zawiera, z tego powodu jest też bardzo kaloryczne. Jest również bardzo zdrowe, obniża cholesterol, posiada kwas foliowy, błonnik, wapno i potas oraz mnóstwo witamin z grupy B, a także C, D, E, K i PP.

Jak wybrać: Awokado, aby nadawało się do jedzenia musi być dojrzałe, czyli jego skórka powinna się lekko uginać pod naciskiem palców. Miąższ powinien być miękki i maślany. Awokado nie dojrzewa na drzewach, a dopiero po ich zebraniu. Kupujemy zazwyczaj twarde awokado, które jest bardzo gorzkie w smaku. Należy je zawinąć w papier i odłożyć w ciepłe miejsce na parę dni, aby dojrzało. Szybszą metodą jest położenie ich obok jabłek, brzoskwiń albo bananów, które emitują etylen przyspieszający dojrzewanie owoców.

Jak obrać: Obieranie awokado jest bardzo proste. Najpierw przekrawamy awokado wzdłuż na dwie części, nacinając aż do pestki, a potem przekręcamy obie połówki w przeciwnych kierunkach. Awokado powinno podzielić się na dwie części, na jednej z nich zostanie pestka, którą należy usunąć. Następnie obieramy owoc ze skórki.

Do czego dodać: Bardzo dobry dodatek do zup typu krem, a także do sałatek, past i kanapek, oraz do dań słodkich takich jak ciasto czy koktajle.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>