Zupa z groszku cukrowego na białej kiełbasie

Marta, Maj 17, 2017

zupa_z_groszku_cukrowego_na_bialej_kielbasie_zupawgebie.pl

Ciekawe połączenie składników, które dają oryginalny smak, ale i wyjściowy wygląd, więc zupa ta śmiało nadaje się na proszone obiady, albo kolacje (chociaż znam takich, co i na śniadanie by zjedli  :-) ). Oczywiście ilość papryczki chili zależy od naszych gustów i podniebienia, więc jak macie wyjątkowo delikatne, to proponuję ograniczyć jej ilość do minimum.

Składniki:
– 2 l wywaru
– 2 białe kiełbasy
– ok. 200 gr groszku cukrowego
– 1 duża marchewka
– 1 duża pietruszka
– ok. 300 gr ziemniaków
– ok. 60 gr kaszy gryczanej
– 1 papryczka chili
– 1 cebula
– sól, pieprz, 1 łyżka majeranku

Opis:
– marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w plasterki
– cebulę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę
– papryczkę chili umyć i drobno pokroić
– groszek cukrowy umyć
– kaszę przepłukać
– w garnku o grubym dnie rozgrzać olej, dodać cebulę oraz odrobinę pieprzu, wymieszać i smażyć ok. 1 minuty
– po tym czasie dodać papryczkę chili i smażyć jeszcze 2 minuty
– dodać marchewkę, pietruszkę, posypać majerankiem, smażyć ok. 5 minut na małym ogniu
– dodać wywar, ziemniaki, kiełbasę i kaszę gryczaną, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut
– po tym czasie wyjąć kiełbasę, pokroić na mniejsze kawałki i dodać z powrotem do zupy
– doprawić do smaku solą i pieprzem

zupa_z_groszku_cukrowego_na_bialej_kielbasie_2_zupawgebie.plzupa_z_groszku_cukrowego_na_bialej_kielbasie_3_zupawgebie.plzupa_z_groszku_cukrowego_na_bialej_kielbasie_skladniki_zupawgebie.pl

, , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>