Zupa z brukselki

Marta, Luty 21, 2017

zupa_z_brukselki_4_zupawgebie.pl

Ludzie dzielą się na tych co jej nie cierpią i na takich co ją uwielbiają, czyli mnie. Brukselka, moja miłość  :twisted: . Zupa bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, smakuje pysznie i tradycyjnie. W wersji wegetariańskiej omijamy śmietanę albo zastępujemy ją mlekiem kokosowym. można również dodać drobno pokrojona papryczkę chili, ale to już dla tych, co lubią na ostro ;).

Składniki:
– 2 l wywaru
– 400 gr brukselki
– 2 marchewki
– 1 większa pietruszka
– ok. 300 gr ziemniaków
– 1 cebula
– 1 małe opakowanie śmietany 12% (w wersji wegańskiej mleko kokosowe albo nic)
– sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, ? łyżeczki lubczyku, ? łyżeczki chili jalapeno

Opis:
– brukselkę umyć i przekroić na pół (większe na cztery a malutkie zostawić bez przekrajania)
– marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić (mniejsze w plasterki, większe w pół-plasterki)
– ziemniaki brać umyć i pokroić w kostkę
– cebulę obrać i drobno pokroić
– w garnku o grubym dnie rozgrzać olej, dodać cebulę oraz odrobinę pieprzu, wymieszać i smażyć ok. 2 minut
– dodać wywar, cukier, lubczyk, chili, brukselkę, marchewkę i pietruszkę, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut (nie przykrywać!)
– po tym czasie dodać ziemniaki i gotować kolejne 15 minut
– śmietanę zahartować i dodać do zupy, zamieszać
– doprawić do smaku solą i pieprzem

zupa_z_brukselki_zupawgebie.plzupa_z_brukselki_2_zupawgebie.plzupa_z_brukselki_skladniki_zupawgebie.pl

, , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>