Zupa szpinakowa

Marta, Lipiec 10, 2014

zupa ze szpinaku

Szpinak był dla mnie dość dużym wyzwaniem, gdyż nigdy wcześniej go nie przyrządzałam w żaden sposób. Do końca nie byłam pewna jak ta zupa powinna smakować, ale wyszło rewelacyjnie  :mrgreen: !

 

Składniki:
– 1l wywaru
– 350 gr świeżego szpinaku
– ziemniaki ok. 300 gr
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 szklanka mleka
– ok. 100 gr śmietany 18%
– serek topiony śmietankowy 100 gr
– 1,5 łyżki mąki
– 3 łyżki masła
– sól, pieprz, pół łyżeczki gałki muszkatołowa, 1 łyżeczka bazylia, kminek, ostra papryka, czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie)

Opis:
– szpinak myjemy, odcinamy ogonki i drobno kroimy
– na głębokiej patelni albo w mniejszym rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, smażymy ok. 3 minut na wolnym ogniu
– po tym czasie dodać szklankę mleka, pokrojony szpinak, bazylię, gałkę muszkatołową oraz pół łyżeczki soli i gotować na wolnym ogniu do miękkości często mieszając
– ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić
– w garnku zagotować bulion, dodać ziemniaki, szczyptę kminku oraz szczyptę czosnku niedźwiedziego i gotować ok. 20 minut aż będą miękkie
– do garnka dodać zawartość patelni i gotować na małym ogniu ok. 5 minut
– dodać serek i zagotować aż się rozpuści (ok. 2 minut)
– do śmietany dodać mąkę i łyżkę wody, wymieszać, dodać odrobinę bulionu i dokładnie wymieszać, zupę lekko przestudzić i dodać zahartowaną śmietanę
– doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki (jak ktoś lubi na ostro, to śmiało można dodać więcej papryki)

 

zupa ze szpinakuzupa ze szpinakuzupa ze szpinaku

, , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>