Zupa szpinakowa z mięsem mielonym

Marta, Listopad 2, 2016

zupa_szpinakowa_z_miesem_mielonym_zupawgebie-pl

Pyszne połączenie. Zupa prosta, szybka, wyjątkowo dobra i oryginalna w smaku. Papryczkę chili można dodać w całości, wszystko zależy od jej mocy i tego, jak ostre dania lubimy.

Składniki:
– ok. 2 l wywaru
– 500 gr. mięsa mielonego wieprzowego
– 250 gr. szpinaku
– ok. 250-300 gr. ziemniaków
– 1 cebula
– 1 papryczka chili
– 1 małe opakowanie śmietany 18%
– sól, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki

Opis:
– cebulę obrać, umyć i drobno pokroić
– papryczkę chili (całą albo połowę, w zależności od mocy) umyć i drobno pokroić
– ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić
– szpinak umyć
– w garnku o grubym dnie rozgrzać olej, dodać cebulę, lekko popieprzyć i smażyć na małym ogniu ok. 2-3 minut
– dodać chili oraz mięso mielone, posypać słodką papryką, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu ok. 5 minut często mieszając
– dodać ziemniaki i wywar, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut
– dodać szpinak i gotować kolejne 7 minut
– śmietanę zahartować w gorącej wodzie i dodać do zupy
– doprawić do smaku solą i pieprzem

zupa_szpinakowa_z_miesem_mielonym_3_zupawgebie-plzupa_szpinakowa_z_miesem_mielonym_2_zupawgebie-plzupa_szpinakowa_z_miesem_mielonym_skladniki_zupawgebie-pl

, , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>