Zupa serowa

Marta, Lipiec 24, 2014

zupa serowa

 

Zupa serowa jest dość gęsta i na pewno trochę ciężka, ale za to jaka dobra, hmmmm…. Może nie na co dzień, bo to masa kalorii, ale raz na jakiś czas naprawdę warto!

 

Składniki:
– 600-650 ml wywaru
– serek topiony ok. 300 gr (najlepiej mieszana 3 różnych serków, np. śmietankowego, Emmentalera i Gouda)
– ser żółty np. typu Gouda ok. 15 dkg
– 1 por (tylko jasna część)
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 ostra papryka chili (paprykę dodaję jesienią i zimą, wtedy zupa lepiej rozgrzewa, w lecie można ominąć tę pozycję)
– 2-3 łyżki masła
– 1 szklanka mleka
– 50 gr śmietany 30% (opcjonalnie)
– 2 łyżki mąki
– sól, pieprz, ? łyżeczki słodkiej papryki

Opis:
– w garnku rozpuścić masło, dodać pokrojoną drobno papryczkę chilli oraz wyciśnięty czosnek i smażyć na małym ogniu około 2-3 minut
– dodać pół szklanki drobno pokrojonego pora i smażyć kolejne 3 minuty
– dodać mleko i pokrojone w mniejsze kostki serki topione oraz słodkiej papryki, zagotować aż serki się rozpuszczą
– dodać bulion, dokładnie wymieszać, zagotować
– wyłączyć ogień, dodać śmietanki i startego sera Gouda, mieszać aż ser się rozpuści
– mąkę zahartować i dodać do zupy, zamieszać
– doprawić do smaku solą i pieprzem

Podawać z:
grzanki, smażony boczek

 

zupa serowazupa serowazupa serowa

, , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>