Zupa porowa z białą kiełbasą

Marta, Marzec 31, 2017

zupa_porowa_z_biala_kielbasa_zupawgebie.pl

Możemy uznać, że ta zupa to trochę takie „chłopskie danie”, ale za to łatwe, szybkie i naprawdę smaczne. Niestety dość kaloryczne :-P . Ale co tam, czasami można sobie pozwolić na trochę więcej :). Dla tych co uwielbiają białe kiełbaski proponuje dorzucić 1-2 więcej. Smacznego!

Składniki:
– ok. 2,5 l wywaru
– 3 białe kiełbasy
– 2 pory (tylko białą część)
– ok. 300 gr ziemniaków
– 2 średnie marchewki
– ok. 200 gr sera mozarella
– 1 cebula
– 2 łyżki masła
– 2-3 ząbki czosnku
– sól, pieprz, 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Opis:
– pora umyć i drobno pokroić
– marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
– ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić
– cebulę umyć i drobno pokroić
– ser zetrzeć
– w garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać cebulę, pora i wyciśnięty czosnek, posypać ziołami, wymieszać i dusić ok. 5 minut
– dodać wywar oraz kiełbasę, gotować na małym ogniu ok. 20 minut
– dodać ziemniaki i marchewkę, gotować kolejne 10 minut
– kiełbasę wyciągnąć, pokroić w plasterki i włożyć z powrotem do zupy
– ser można dodać 5 minut przed końcem gotowania albo dodawać bezpośrednio do miseczek z gorącą zupą
– doprawić do smaku solą i pieprzem

zupa_porowa_z_biala_kielbasa_2_zupawgebie.plzupa_porowa_z_biala_kielbasa_3_zupawgebie.plzupa_porowa_z_biala_kielbasa_skladniki_zupawgebie.pl

, , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>