Zupa pomidorowa z tortellini

Marta, Luty 14, 2017

zupa_pomidorowa_z_tortellini_zupawgebie.pl

To jest jeden z moich faworytów. Pysznie wygląda, pysznie smakuje, idealna do podania gościom, ale i do wpałaszowania w samotności :D. Bardzo sycąca, rozgrzewająca, gęsta i treściwa. W sezonie zimowym, kiedy świeże pomidory nie są zbyt smaczne, możemy śmiało zastąpić je pomidorami z puszki.

Składniki:
– 1 l wywaru
– 700 ml soku pomidorowego
– ok. 700 gr pomidorów
– 1 opakowanie kwaśnej śmietany
– 1 opakowanie tortellini z serem lub serowo-szpinakowego
– parmezan/cheddar
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– sól, pieprz, 1 łyżeczka oregano, ? łyżeczki bazylii, ? łyżeczki tymianku, ? łyżeczki płatków chili, 2 liście laurowe, 1 łyżeczka słodkiej papryki

Opis:
– cebulę obrać i drobno pokroić
– pomidory sparzyć, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć miąższ, tak przygotowane pomidory pokroić w kostki, odłożyć do miseczki wraz z sokiem
– tortellini rozmrozić
– ser zetrzeć na tarce
– w garnku o grubym dnie rozgrzać olej, dodać cebulę i wyciśnięty czosnek, smażyć na małym ogniu ok. 3 minut często mieszając
– dodać pomidory z miseczki, sos pomidorowy i wywar, dodać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu ok. 1h.
– po tym czasie wyciągnąć liście laurowe a zupę zblendować
– śmietanę zahartować i dodać do zupy, dokładnie wymieszać
– dodać rozmrożone tortellini, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 2 minut
– doprawić do smaku solą i pieprzem
– po rozlaniu do miseczek posypać serem
– doprawić do smaku solą i pieprzem

zupa_pomidorowa_z_tortellini_2_zupawgebie.plzupa_pomidorowa_z_tortellini_3_zupawgebie.plzupa_pomidorowa_z_tortellini_skladniki_zupawgebie.pl

, , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>