Zupa kalafiorowa po azjatycku

Marta, Styczeń 24, 2018

zupa_kalafiorowa_po_azjatycku_2_zupawgebie.pl

Próbowałam się wysilić i wymyślić coś oryginalnego na temat tej zupy, ale niestety, to danie jest jak większość tych, które publikuję na tej stronie, czyli smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu. Mało składników, które w połączeniu dają bogaty smak. Żółtą pastę curry można kupić, ale równie dobrze można zrobić samemu w domu. Smacznego!

Składniki:
– ok. 500 ml wywaru
– 1 puszka mleczka kokosowego
– 1 mniejszy kalafior
– 1 marchewka
– 1 cebula
– makaron azjatycki
– 10 gr żółtej pasty curry
– sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka kolendry

Opis:
– kalafior pokroić w różyczki i dokładnie umyć
– cebulę obrać, umyć i drobno pokroić
– marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki
– w garnku o grubym dnie rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu ok. 4-5 minut
– dodać pastę curry, kurkumę, kumin, kolendre i chili, wszystko dokładnie wymeszać i smażyć ok. 2-3 minut
– dodać kalafior i marchewkę, fodkłdnie wymieszać i przesmażyć
– dodać pomidorowy w puszce, wymieszać, gotować kolejne 2-3 minuty
– dodać wywar i gotować ok. 15 minut
– mleko kokosowe jeżeli za gęste rozrobić z wodą, dodać do garnka, zmniejszyć ogień i gotować kolejne 10 minut
– doprawić do smaku solą i pieprzem
– makaron przygotować oddzielnie wg. Instrukcji, następnie dodać do zupy

zupa_kalafiorowa_po_azjatycku_zupawgebie.plzupa_kalafiorowa_po_azjatycku_3_zupawgebie.plzupa_kalafiorowa_po_azjatycku_skladniki_zupawgebie.pl

, , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>