Zupa gulaszowa z wołowiną, oliwkami i szpinakiem

Marta, Październik 23, 2015

zupa-gulaszowa-z-wolowina-oliwkami-i-szpinakiem-zupawgebie.pl

Zupa jest po prostu pyszna. Oczywiście pod warunkiem, że lubimy szpinak i oliwki, które w połączeniu z wołowiną dają rewelacyjne połączenie smakowe. Nic więcej dodać nie umiem, bo i nie potrzeba  :-) .

 

Składniki:
– ok. 700-800 gr pręgi wołowej
– ok. 100 gr zielonych oliwek
– ok. 100 gr szpinaku
– 1 duża cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– sól, pieprz, ? łyżeczki płatków chili (może być mniej), ? łyżeczki kminku, 1 liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego

Opis:
– mięso oczyścić i pokroić w kostkę ok. 1,5-2 cm
– cebulę obrać, przekroić wzdłuż na 4 i pokroić w powstałe plasterki
– szpinak umyć i w razie potrzeby obrać
– w garnku rozgrzać oliwę, dodać wołowinę i smażyć ok. 5 minut aż zmieni kolor z każdej strony
– mięso posolić i popieprzyć, dodać cebulę i dokładnie wymieszać, dusić kolejne 3-4 minuty
– dodać wyciśnięty czosnek, płatki chili, kminek i sok z cytryny, zalać 1,25 litra wody, posolić i popieprzyć, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić ok. 1,5 h aż mięso będzie miękkie
– dodać oliwki i szpinak, gotować kolejne 5 minut
– doprawić do smaku solą i pieprzem

zupa-gulaszowa-z-wolowina-oliwkami-i-szpinakiem-2-zupawgebie.plzupa-gulaszowa-z-wolowina-oliwkami-i-szpinakiem-3-zupawgebie.plzupa-gulaszowa-z-wolowina-oliwkami-i-szpinakiem-skladniki-zupawgebie.pl

, , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>