Zupa fasolowa z kiełbasą i szpinakiem

Marta, Luty 3, 2016

zupa-fasolowa-z-kielbasa-i-szpinakiem-zupawgebie.pl

Co tu dużo pisać, zupa wyszła po prostu pyszna. Niby kiełbasa i czerwona fasola, ale zadziwiająco delikatna, nie napychająca i bardzo smaczna. Do tego wszystkiego ładnie wygląda na talerzu, więc śmiało można podawać gościom.

Składniki:
– 1,7 l wywaru
– ok. 200 gr. marchewek baby
– ok. 100-150 gr. szpinaku w liściach
– 1 puszka czerwonej fasoli wraz z zalewą
– 1 puszka ciecierzycy
– 1 pałka wiejskiej kiełbasy
– 1 duża cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– sól, pieprz, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka oregano, ? łyżeczki pietruszki

Opis:
– szpinak obrać i umyć
– cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę
– kiełbasę pokroić w plasterki
– ciecierzycę odcedzić
– w garnku o grubym dnie rozgrzać olej, dodać kiełbasę, cebulę i wyciśnięty czosnek oraz odrobinę pieprzu i smażyć na małym ogniu ok. 5 minut często mieszając
– dodać marchewkę oraz bazylię, oregano i pietruszkę, wymieszać i smażyć kolejne 3 minuty
– dodać wywar, fasolę wraz z zalewą, ciecierzycę oraz ostrą paprykę, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 5-7 minut
– odlać 2 chochle zupy do blendera i dokładnie zmiksować, dodać z powrotem do garnka z zupą i dokładnie wymieszać
– dodać szpinak i gotować ok. 3 minut
– doprawić do smaku solą i pieprzem

zupa-fasolowa-z-kielbasa-i-szpinakiem-2-zupawgebie.plzupa-fasolowa-z-kielbasa-i-szpinakiem-3-zupawgebie.plzupa-fasolowa-z-kielbasa-i-szpinakiem-skladniki-zupawgebie.pl

, , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>