Wegańska zupa z młodej kapusty

Marta, Czerwiec 10, 2018

weganska_zupa_z_mlodej_kapusty-zupawgebie.pl

Młoda kapusta to jedno z tych warzyw, na które warto czekać cały rok. Jest smaczne, delikatna, a po ugotowaniu zostawia niesamowity zapach w całej kuchni. Przepis idealny dla tych co dbają o swoje zdrowie, kapusta ma bardzo dużo witaminy C, a także błonnik, wapń, żelazo i magnez, przy minimalnej ilości kalorii, które pomagają nam dbać o ładną sylwetkę. Smacznego!

Składniki:
– ok. 2 l wywaru
– mała główka młodej kapusty, albo ½ dużej
– 2 duże marchewki
– 2 duże ziemniaki
– 1 puszka mleczka kokosowego
– cebula
– koperek
– sól, pieprz, 1 łyżeczka majeranku

Opis:
– cebulę obrać, umyć i drobno pokroić
– ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić
– marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki
– kapustę posiekać i umyć
– w garnku o grubym dnie rozgrzać olej, dodać pora i smażyć na małym ogniu ok. 5 minut często mieszając
– dodać marchewkę I ziemniaki, zalać wywarem, dodać przyprawy I gotować ok. 5 minut
– dodać kapustę i mleczko kokosowe, gotować na małym ogniu kolejne 15 minut
– doprawić do smaku sola i pieprzem
– po rozlaniu do talerzy posypać posiekanym koperkiem

weganska_zupa_z_mlodej_kapusty_3-zupawgebie.plweganska_zupa_z_mlodej_kapusty_2-zupawgebie.plweganska_zupa_z_mlodej_kapusty_4-zupawgebie.pl

, , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>