Wegańska zupa z dyni i jarmużu

Marta, Luty 27, 2018

weganska_zupa_z_dyni_i_jarmuzu_zupawgebie.pl

Soczewica, jarmuż i dynia, czegóż chcieć więcej! Idealne połączenie idealnych składników. Zdrowa, delikatna, a przy okazji fajnie wypełniająca żołądek, więc na pewno po zjedzeniu miski głodni chodzić nie będziemy. Do tego pięknie się prezentuje i z pewnością zachwyci naszych gości nie tylko smakiem. Smacznego!

Składniki:
– ok. 2 l wywaru jarzynowego
– 500 gr dyni
– 200 gr ziemniaków
– 300 gr jarmużu
– czerwonej soczewicy
– czerwona papryka
– puszka mleka kokosowego
– 1 cebula
– 1 łyżka soku z limonki
– 2-3 ząbki czosnku
– 2-3 cm imbiru
– 1 papryczka chili
– sól, pieprz, 1 i 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka słodkiej papryki

Opis:
– imbir obrać i zetrzeć
– dynię i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę
– paprykę i papryczkę umyć i pokroić w mniejsze kawałki
– cebulę obrać, umyć i drobno pokroić
– jarmuż obrać, odciąć twardą środkową część i pokroić
– w garnku rozgrzać olej dodać cebulę, papryczkę chili, kurkumę oraz wyciśnięty czosnek, wszystko popieprzyć i smażyć ok. 3-4 minut na małym ogniu
– dodać czerwoną soczewicę, dokładnie wymieszać i smażyć kolejne 2 minuty
– dodać wywar i zagotować
– dodać dynię, ziemniaki i paprykę, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 15-20 minut
– dodać jarmuż i sok z limonki oraz mleko kokosowe, gotować kolejne 5 minut
– doprawić do smaku solą i pieprzem

weganska_zupa_z_dyni_i_jarmuzu_2_zupawgebie.plweganska_zupa_z_dyni_i_jarmuzu__zupawgebie.plweganska_zupa_z_dyni_i_jarmuzu_skladniki_zupawgebie.pl

Przepis za Kwestia Smaku.

, , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>