Warzywna zupa z boczniaków

Marta, Lipiec 18, 2017

warzywna_zupa_z_boczniakow_zupawgebie.pl

Zupa smaczna, zdrowa, a przede wszystkim delikatna. Idealna na ciepłe dni, bo nie obciąża żołądka, a po zjedzeniu całej miseczki czujemy się najedzeni, ale wciąż lekcy. W wersji wegetariańskiej albo w celu obniżenia ilości kalorii, można śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym, albo po prostu pominąć tę pozycję.


Składniki:

– 1,75 l wywaru warzywnego
– 250 gr boczniaków
– 1-2 marchewki
– 1 pietruszka
– ok. 300 gr słodkich ziemniaków
– 1 por
– 2-3 ząbki czosnku
– śmietana 18%
– 1 łyżka sosu sojowego
– sól, pieprz, 1 łyżeczka lubczyku

Opis:
– boczniaki umyć i pokroić w mniejsze kawałki
– pora obrać, umyć i pokroić w plasterki
– ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę
– marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w plasterki
– w garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać por, wyciśnięty czosnek oraz pieprz i chwilę podsmażyć
– dodać marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, sos sojowy oraz lubczyk, dokładnie wymieszać i smażyć ok. 5 minut
– zalać wywarem, zagotować, zmniejszyć ogień, dodać boczniaki i gotować ok. 15-20 minut
– śmietanę zahartować i dodać do zupy
– doprawić do smaku solą i pieprzem

warzywna_zupa_z_boczniakow_2_zupawgebie.plwarzywna_zupa_z_boczniakow_3_zupawgebie.plwarzywna_zupa_z_boczniakow_skladniki_zupawgebie.pl

, , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>