Szparagowo-porowa zupa biała

Marta, Maj 17, 2018

szparagowo_porowa_zupa_biala_zupawgebie.pl

Niby szparagowo-porowa, ale jest w niej i kukurydza, pieczarki oraz uwielbiana przeze mnie papryczka chili. Zupa dla tych co nie boją się kalorii, aczkolwiek możemy ją trochę „odchudzić” zastępując masło odrobiną oleju, czy też pomijając etap zagęszczenia zupy śmietaną lub/oraz mąką. Bardzo treściwa i idealna na chłodniejsze, deszczowe dni. Smacznego!

Składniki:
– ok. 1 l wywaru
– 1 pęczek szparagów zielonych
– ok. 250 gr pieczarek
– 2 pory (tylko biała część)
– 1 puszka kukurydzy
– 1 papryczka chili
– 1 małe opakowanie śmietany 18%
– 3 łyżki mąki
– 3-4 duże łyżki masła
– sól, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki

Opis:
– pieczarki umyć i pokroić w plasterki
– pora obrać z 1 warstwy, umyć i pokroić w plasterki
– szparagi
– papryczkę chili umyć i drobno pokroić
– w garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać pieczarki, por, szparagi i papryczkę chili, dodać przyprawy (só, pieprz, słodką paprykę(, wszystko dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu 15 minut
– po tym czasie składniki posypać mąką i bardzo dokładnie wymieszać
– dodać 0,5 l wywaru i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać
– dodać resztę wywaru i kukurydzę, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować kolejne 10 minut
– śmietanę zahartować gorącą wodą i na koniec dodać do zupy
– doprawić do smaku solą i pieprzem

szparagowo_porowa_zupa_biala_2_zupawgebie.plszparagowo_porowa_zupa_biala_3_zupawgebie.plszparagowo_porowa_zupa_biala_skladniki_zupawgebie.pl

, , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>