Rosół z kaczki

Marta, Styczeń 24, 2017

rosol_z_kaczki_zupawgebie.pl

Rosół z kaczki jest jednym z najtłuściejszych, ale można zmniejszyć jego kaloryczność ściągając przed ugotowaniem skórę z kaczki. Również po wystudzeniu i wstawieniu rosołu do lodówki mamy możliwość usunięcia tłustych ok z wywaru. Ugotowane i odcedzone z zupy mięso można z powrotem włożyć do garnka, albo obrać z kości, zmielić i zrobić pyszne krokiety czy też pierogi. Rosół idealnie rozgrzewa i syci, a dzięki zawartości cennych aminokwasów ma działanie przeciwzapalne.

Składniki:
– ok. 1,5-2 kg części z kaczki (udka, skrzydełka, szyja, korpus)
– 3 marchewki
– 1-2 pietruszki
– kawałek selera
– 1 por
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– makaron
– sól, pieprz, 1 łyżka lubczyku, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie

Opis:
– cebulę obrać i przypalić na patelni
– części kaszki dokładnie umyć, przełożyć do dużego garnka i zalać ok. 3,5 litrami wody, dodać sól, pieprz, lubczyk, liście laurowe i ziele angielskie, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 1,5h (w między czasie można ściągnąć szumowinę, ale niekoniecznie, bo to białko)
– dodać marchewkę, pietruszkę, seler, por i cebulę oraz czosnek, gotować kolejną godzinę
– zupę odcedzić, do czystego rosołu
– wyciągniętą z rosołu marchewkę pokroić w plasterki i dodać z powrotem do zupy
– zagotować, dodać makaron i gotować aż makaron będzie gotowy
– doprawić do smaku solą i pieprzem

Podawać z:
posiekana natka pietruszki

rosol_z_kaczki_2_zupawgebie.plrosol_z_kaczki_3_zupawgebie.plrosol_z_kaczki_skladniki_zupawgebie.pl

, , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>