Lekka zupa z kalarepy i zielonej fasolki

Marta, Wrzesień 7, 2017

lekka_zupa_z_kalarepy_i_zielonej_fasolki_zupawgebie.pl

Nie wiem skąd tak wielkie faux pas, ale to pierwsza zupa z kalarepy jaką tutaj publikuję. Duży błąd, bo to gigantyczna bomba witaminy C, a 100 gram kalarepy, pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę w 100 %. Dzięki niskiej kaloryczności warzyw zawartych w zupie, danie to stanowi idealną potrawę dla osób na diecie oraz tych, którzy lubią lekko zjeść.

Składniki:
– 1,5 l wywaru warzywnego
– ok. 250 gr zielonej fasolki
– 1 kalarepa
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– ok. 50 gr kaszy jęczmiennej
– 1 cebula
– sól, pieprz, 1 łyżeczka lubczyku

Opis:
– marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę
– kalarepę obrać, umyć i pokroić w kostkę
– fasolkę dokładnie umyć i pokroić w paski ok. 2 cm
– cebulę obrać i drobno pokroić
– w garnku o grubtm dnie rozgrzać olej, dodać cebulę i podsmażyć przez 3 minuty
– dodać marchewkę, pietruszkę kalarepę, pospyać pieprzem i lubczykiem, smażyć ok. 5 minut często mieszając
– dodać wywar, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut
– dodać fasolkę i kaszę, gotować kolejne 15 minut
– doprawić do smaku solą i pieprzem

lekka_zupa_z_kalarepy_i_zielonej_fasolki_2_zupawgebie.pllekka_zupa_z_kalarepy_i_zielonej_fasolki_3_zupawgebie.pllekka_zupa_z_kalarepy_i_zielonej_fasolki_skladniki_zupawgebie.pl

, , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>