Krem z bobu i ryżu

Marta, Sierpień 28, 2018

krem_z_bobu_i_ryzu_zupawgebie.pl

Myślę, że jest to jedno z najlepszych połączeń w zupie krem jakie znam. Próbowaliście kiedyś do zupy zmiksować ugotowany ryż? Naprawdę warto, a w połączeniu z bobem daje nam pyszne, sycące danie. Nawet taki kremowy sceptyk jak ja nie mógł się powstrzymać przed wsunięciem dodatkowej miski  :-) . Jeżeli lubicie na ostro to proponuję przed zmieleniem dodać połowę papryczki chili. Smacznego!

Składniki:
– ok. 0,75 l wywaru
– 1 szklanka mleka
– ok. 500 gr bobu
– 1 por
– ok. 80 gr białego ryżu
– 1 duża cebula albo 2 średnie
– 1-2 ząbki czosnku
– 2-3 łyżki masła
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ½ łyżeczki tymianku

Opis:
– bob ugotować na średnim ogniu w posolonej wodzie, ok. 10 minut, ostudzić i obrać
– cebulę obrać, umyć i drobno pokroić
– pora umyć i pokroić w plasterki
– w garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać cebulę, por i pokrojony czosnek, smażyć na małym ogniu ok. 7-8 minut
– dodać ryż, posypać tymiankiem oraz gałką muszkatołową, dodać wywar, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić ok. 15 minut
– dodać bób i dalej gotować ok. 15 minut
– zupę dokładnie zblendować
– przelać z powrotem do garnka, dolać mleka i gotować ok. 7-8 minut (jeżeli krem jest zbyt gęsty, dodać więcej mleka)
– doprawić do smaku solą i pieprzem

Podawać z:
– grzanki, usmażony boczek

krem_z_bobu_i_ryzu_2_zupawgebie.plkrem_z_bobu_i_ryzu_3_zupawgebie.plkrem_z_bobu_i_ryzu_skladniki_zupawgebie.pl

, , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>