Krem szpinakowy z kopytkami

Marta, Marzec 23, 2017

krem_szpinakowy_z_kopytkami_zupawgebie.pl

Cóż to za krem! Idealny na proszony obiad czy też kolację. Ślicznie wygląda, świetnie smakuje i do tego super syci, wiec nie trzeba szykować kolejnych dań ;-). Kopytka można zrobić mniejsze, a jeżeli kupujemy w standardowym rozmiarze, po prostu przekroić je na pół. Jeżeli lubicie na ostro, to proponuję dodać papryczkę chili, albo przed podsmażeniem przyprawić odpowiednio kopytka. Smacznego!

Składniki:
– 600 ml wywaru
– 400 gr szpinaku mrożonego
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 cebula
– małe opakowanie śmietany 12%
– ok. 300-400 gr kopytek
– sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, ? łyżeczki lubczyku

Opis:
– na patelni rozpuścić masło i zrumienić kopytka
– cebulę obrać i pokroić
– marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w mniejsze kawałki
– na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i chwilę podsmażyć; dodać czosnek oraz szpinak, lekko posolić i popieprzyć, wszystko dokładnie wymieszać, smażyć ok. 8-10 minut, aż płyn wyparuje, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać, smażyć na małym ogniu kolejne 10 minut
– w garnku zagotować wywar, dodać marchewkę i pietruszkę oraz przyprawy, gotować aż warzywa będą miękkie, ok. 15 minut
– do ugotowanych warzyw dodać zawartość patelni i dokładnie wymieszać
– całość dokładnie zblendować
– doprawić do smaku solą i pieprzem
– kopytka dodawać bezpośrednio do miseczek z kremem

krem_szpinakowy_z_kopytkami_2_zupawgebie.plkrem_szpinakowy_z_kopytkami_3_zupawgebie.plkrem_szpinakowy_z_kopytkami_skladniki_zupawgebie.pl

, , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>