Krem szpinakowo-brokułowy

Marta, Lipiec 9, 2014

krem szpinak brokuły

Krem to prezent dla przyjaciela, który uwielbia szpinak i uwielbia brokuły! A ponieważ pewnie nigdy tego nie przeczyta, tak naprawdę była to potrzeba zużycia szpinaku pozostałego z obiadu (ale brokuł dokupiłam już specjalnie z myślą o nim  8-) ). Miły, kremowy, delikatny smak, a do tego bardzo, bardzo zdrowe danie.

 

Składniki:
– 1 l wywaru
– 200 gr szpinaku
– 1 brokuł (ok. 400-500 gr)
– 1 łodyga selera naciowego (tylko jasna część)
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula szalotka albo brązowa
– 2-3 łyżki masła
– pół opakowania śmietanki 30%
– sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, cukier, kurkuma
– 10 dg startego żółtego sera (takiego jaki lubimy, opcjonalnie)

Opis:
– szpinak umyć, odciąć ogonki i drobno pokroić
– brokuły umyć i podzielić w różyczki
– seler naciowy umyć i pokroić w paski
– brokuły sparzyć (do garnka z zagotowaną posoloną i pocukrzoną wodą wrzucić brokuły na 3 minuty, odlać w sitku i zalać zimną wodą)
– w garnku rozpuścić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, smażyć ok. 3 minut na wolnym ogniu
– dodać pokrojony seler, łyżeczkę ziół prowansalskich i smażyć ok. 5 minut
– dodać sparzone brokuły i smażyć kolejne 2-3 minuty
– do garnka wlać 1 litr bulionu, łyżeczkę cukru, ? łyżeczki kurkumy, zagotować, dodać szpinak i gotować na wolnym ogniu aż szpinak zrobi się miękki, ok. 10 minut
– zupę zblendować na gładką masę
– dodać starty ser (opcjonalnie), śmietanę i łyżeczkę słodkiej papryki, bardzo dokładnie wymieszać aż ser się rozpuści
– przyprawić do smaku solą i pieprzem

Podawać z:
grzanki czosnkowe

 

krem szpinak brokułykrem szpinak brokułykrem szpinak brokuły

, , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>