Kokosowa zupa z ciecierzycy i szpinaku

Marta, Sierpień 11, 2018

kokosowa_zupa_z_ciecierzycy_i_szpinaku_zupawgebie.pl

Łagodna w smaku, delikatna, ale dzięki ciecierzycy sycąca. Idealna na cieplejsze dni, gdyż nie mamy po niej uczucia ciężkości, a jednak jesteśmy szczęśliwie najedzeni :-) . Proste, łatwo dostępne składniki, dające pyszne połączenie. Smacznego!

Składniki:
– 1 l wywaru jarzynowego
– 1 puszka mleka kokosowego 400 ml
– ok. 100-120 gr szpinaku
– 1 puszka ciecierzycy
– 1 duża marchewka
– 1 duża pietruszka
– 2-3 ząbki czosnku
– ½ cytryny
– sól, pieprz, 1 łyżeczka curry, ½ łyżeczki ostrej papryki, ½ łyżeczki bazylii

Opis:
– marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i drobno pokroić
– ciecierzycę odsączyć
– szpinak umyć
– czosnek obrać i drobno pokroić
– w garnku rozgrzać olej, dodać czosnek i minutę podsmażyć
– dodać marchewkę i pietruszkę, posypać bazylią oraz odrobiną pieprzu, dokładnie wymieszać i smażyć kolejne 3-4 minuty
– dodać wywar oraz ciecierzycę, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 minut
– dodać mleko kokosowe, sok z cytryny, curry, paprykę i szpinak, gotować kolejne 5 minut
– doprawić do smaku solą i pieprzem

kokosowa_zupa_z_ciecierzycy_i_szpinaku_2_zupawgebie.plkokosowa_zupa_z_ciecierzycy_i_szpinaku_3_zupawgebie.plkokosowa_zupa_z_ciecierzycy_i_szpinaku_skladniki_zupawgebie.pl

, , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>