Jarmużowa zupa z piersią z kurczaka

Marta, Lipiec 12, 2017

jarmuzowa_zupa_z_piersia_z_kurczaka_zupawgebie.pl

Mimo śmietany, zupa bardzo lekka, przyjemna, delikatna w smaku i przede wszystkim, nie obciążająca żołądek. Nie wspominając już o wszystkich pozytywach bogatego w białko i błonnik jarmużu. Śmiało można ją przygotować na proszony obiad, jednak najładniej wygląda pierwszego dnia, gdyż odgrzewany jarmuż, mimo, że wciąż pyszny, to ciemnieje i traci na swoim wyjściowym wyglądzie :-) .


Składniki:

– ok. 1,5 l wywaru
– 1 pierś z kurczaka
– ok. 250 gr jarmużu
– ok. 250 gr ziemniaków
– 2 średnie marchewki
– 1 pietruszka
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– mała śmietana 18%
– sól, pieprz, 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Opis:
– pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i odłożyć w miseczce na 30 minut
– cebulę obrać i drobno pokroić
– jarmuż umyć i porwać w mniejsze kawałki
– marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w plasterki
– ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę
– w garnku o grubym dnie rozgrzać olej, dodać cebulę, wyciśnięty czosnek i pierś z kurczaka, dusić na małym ogniu ok. 5-7 minut, mieszać od czasu do czasu
– dodać marchewkę, pietruszkę i ziemniaki, posypać ziołami, wymieszać i smażyć kolejne 3-4 minuty
– dodać wywar, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut
– dodać jarmuż i gotować kolejne 7-8 minut
– śmietanę zahartować i dodać do zupy
– przyprawić do smaku solą i pieprzem

jarmuzowa_zupa_z_piersia_z_kurczaka_2_zupawgebie.pljarmuzowa_zupa_z_piersia_z_kurczaka_3_zupawgebie.pljarmuzowa_zupa_z_piersia_z_kurczaka_skladniki_zupawgebie.pl

, , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>