Czosnkowa polewka

Marta, Listopad 11, 2014

czosnkowa-polewka-2-zupawgebie.pl

A to gościnna zupa zrobiona przez Iwonkę! Wylądowała na zupie, bo jest po prostu tego warta! Idealna na jesienne chłody, z jednej strony bardzo delikatna, a z drugiej mega pożywna. Mocno rozgrzewająca od środka i wręcz wyśmienita w przypadku przeziębienia. A do tego tradycyjnie mega prosta w przygotowaniu ;-) .

Składniki:
– 1l wywaru
– plaster boczku lub wędzonki
– 4 ząbki czosnku
– ok. 50 gr sera typu cheddar lub gouda
– 3 kromki chleba białego
– 1 łyżka oliwy
– natka pietruszki
– sól, pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, ? łyżeczki lubczyku

Opis:
– 2 ząbki czosnku pokroić w plasterki
– boczek/wędzonkę pokroić w drobną kostkę
– ser zetrzeć
– w garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w plasterki czosnek, podsmażyć ok. 2 minuty
– dodać boczek/wędzonkę, podsmażyć ok. 2 minut, zalać bulionem, dodać liście laurowe i ziele angielskie, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na średnik ogniu ok. 10 minut
– dodać 2 wyciśnięte ząbki czosnku oraz lubczyk, zagotować, zdjąć z gazu
– chleb pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni
– do misek nalać zupę, dodać starty ser, pokrojoną natkę i grzanki

czosnkowa-polewka-zupawgebie.plczosnkowa-polewka-4-zupawgebie.plczosnkowa-polewka-3-zupawgebie.pl

, , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>