Brukselkowa zupa z groszkiem cukrowym

Marta, Luty 14, 2018

brukselkowa_zupa_z_groszkiem_cukrowym_zupawgebie.pl

Bardzo delikatna, lekkostrawna, idealna dla tych co na diecie. Duża dawka zdrowia dzięki brukselce, która jest kopalnią witaminy C oraz groszkowi cukrowemu pełnemu witamin i minerałów. Z dodatkiem kaszy pęczak, która tak jak inne kasze, ma sporo wartości odżywczych (błonnik, białko, cała gama witamin z grupy B, witamina K, A oraz E). Do tego wszystkiego ładnie wygląda i śmiało możemy nią częstować gości. Smacznego!

Składniki:
– 2 l wywaru
– ok. 150 gr groszku cukrowego
– 300 gr brukselek
– ok. 150 gr marchewki
– 100 gr kaszy pęczak
– papryczka chili
– cebula
– sól, pieprz, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki

Opis:
– marchewki obrać, umyć i pokroić w plasterki
– cebulę obrać, umyć i drobno pokroić
– papryczkę chili umyć i pokroić w mniejsze kawałki
– w garnku o grubym dnie rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć na bardzo wolnym ogniu ok. 3 minut
– dodać chili i pokrojoną marchewkę, posypać ziołami prowansalskimi, zamieszać i smażyć ok. 5 minut
– dodać wywar, zagotować, dodać kaszę, słodką paprykę i gotować 10 minut
– dodać brukselkę i groszek cukrowy, gotować kolejne 5-7 minut
– doprawić do smaku solą i pieprzem
– odstawić pod przykryciem na pół godziny

brukselkowa_zupa_z_groszkiem_cukrowym_2_zupawgebie.plbrukselkowa_zupa_z_groszkiem_cukrowym_3_zupawgebie.plbrukselkowa_zupa_z_groszkiem_cukrowym_skladniki_zupawgebie.pl

, , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>