Brokułowy chowder

Marta, Grudzień 30, 2017

brokulowy_chowder_zupawgebie.pl

Chowder to rodzaj gęstej zupy robionej na bazie mleka albo śmietany w oryginale zagęszczanej krakersami, pokruszonymi ciastkami albo zasmażką. Jego najczęstsze wariacje to chowder rybny, albo jak w tym przypadku, chowder warzywny. Jest to bardzo specyficzne danie i może nie smakować tym, którzy nie lubią zup typu krem, gdyż w konsystencji jest bardzo podobna. Można dodać papryczki chili, która nada zupie więcej wyrazistości.

Składniki:
– 2 l wywaru
– 0,5 l mleka
– 1 brokuł
– 2 średnie marchewki
– 1 łodyga selera naciowego
– ok. 100 gr żółtego sera śmietankowego
– 1 cebula
– 100 gr mąki
– 2-3 łyżki masła albo olej
– sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki

Opis:
– marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki
– brokuła umyć i podzielić na mniejsze części
– łodygę selere umyć i pokroić
– cebulę obrać, umyć i drobno pokroić
– ser żółty zetrzeć
– w dużym garnku zagotować wywar, dodać marchewkę i seler i gotować ok. 10 minut
– dodać brokuły i gotować kolejne 5 minut
– w oddzielnym małym garnku rozpuścić masło albo rozgrzać olej, dodać cebulę i podsmażyć na małym ogniu
– dodawać na zmianę trochę mąki i trochę mleka i cały czas intensywnie mieszać, po dodaniu całości składników gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje często mieszając (ok. 5-7 minut)
– zawartość małego garnka przelać do dużego (z mąki mogą powstać kluseczki, też dobrze) i gotować ok. 5 -7 minut często mieszając
– wyłączyć gaz, dodać słodką paprykę i starty ser, mieszać aż się rozpuści
– doprawić do smaku solą i pieprzem

brokulowy_chowder2_zupawgebie.plbrokulowy_chowder3_zupawgebie.plbrokulowy_chowder_skladniki_zupawgebie.pl

, , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>