Dodatki do zup

Uszka
Świetnie sprawdzają się w zupach typu barszcz. Przepis na uszka w zakładce Porady.
Grzanki z masłem
Kromki czerstwego białego pieczywa obrać ze skórki, posmarować z obu stron rozpuszczonym masłem, posypać np. bazylią, oregano, chilli, solą czosnkową itd. Pokroić na kwadraty i wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.
Grzanki ostre
Długą bułkę pokroić na kromeczki grubości ok. 1 cm. Kromeczki posmarować z obu stron masłem. Ułożyć na blasze i posypać startym, ostrym żółtym serem oraz płatkami chili. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 5-10 minut aż ser lekko się zarumieni.
Grzanki do zup owocowych
Składniki: długa bułka, 1 jajko, 1/4 l mleka, 5 dag masła, 5 dag cukru pudru. Bułkę pokroić na kromeczki grubości ok. 1 cm. Jako roztrzepać i wymieszać z mlekiem, dodać kromeczki (na chwilę, nie moczyć za długo). Na patelni rozpuścić masło i smażyć namoczone kromeczki. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.
Pestki dyni prażone
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy pestki dyni, podsmażamy cały czas mieszając na bardzo wolnym ogniu ok. 3 minut. Świetnie sprawdzają się w zupach typu krem.
 Cebula prażona
Cebulę obrać i pokroić (na takie kawałki jakie chcemy, ale raczej drobno), trochę posolić i popieprzyć. Cebulę zasypać mąką, wymieszać a następnie strząsnąć nadmiar mąki na sitku. Do głębokiej patelni albo garnka wlać sporo oleju (tak aby przykrył dorzuconą cebulę), nagrzać i wrzucić cebulę, smażyć na małym ogniu ok. 20 minut. Cebulę przerzucić na papierowy ręcznik i odcisnąć z nadmiaru tłuszczu.
Nachos
Idealny dodatek do zup typu meksykańskiego, czyli mających wśród składników mięso mielone, kukurydzę, paprykę lub cukinię.
Kluski lane
Bardzo łatwy, prosty dodatek do zup mlecznych, zupy pomidorowej oraz rosołu. Składniki: 2 jajka, 3 łyżki mąki i szczypta soli. Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę, jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać odrobinę wody. Masę lejemy powoli przez łyżkę albo wąski lejek do gotującej się wody. Zagotowujemy 2 minuty i ściągamy z kuchenki. Wybieramy kluski cedzakiem i przekładany do garnka z zupą
Kluski francuskie
Składniki: 2 jajka, 2 dag masła, 4 łyżki mąki/kaszy mannej, sól. Z jajek rozdzielić białko od żółtek. Masło utrzeć, dodać żółtka i ucierać. Z białek ubić pianę. Na utarte żółtka wyłożyć partiami białko i mąkę, posolić i delikatnie wymieszać. Łyżką zanurzoną we wrzącej wodzie nabierać ciasto i kłaść małe, podłużne kluseczki na wodę lub zupę. Zagotować pod przykryciem. Można również zrobić wersję z kaszą manną, którą dodajemy zamiast mąki.
Kluski kładzione
Składniki: 2 jajka, 2 łyżki mąki i szczypta soli. Jajka rozmieszać z przesianą mąką, dodając wodę w takiej ilości, aby ciasto dało się formować. Wybijać ciasto łyżką do ukazania się pęcherzyków. Maczać łyżkę we wrzącej wodzie, nabierać ciasto i kłaść małe, podłużne kluski na wrzącą osoloną wodę lub wprost na zupę.
Groszek ptysiowy
Najlepiej pasuje do zupy krem. Składniki: ? szklanki mąki, ? kostki masła, 1/3 szklanki wody, 2 jajka, szczypta soli. Do rondla wlać wodę, zagotować, dodać masło i gotować na małym ogniu mieszając aż się rozpuści. Po tym czasie dodać mąkę i sól, dokładnie wymieszać aż stworzy się jednolita masa. Masę lekko studzimy i dodajemy jajka, porządnie ucieramy ręcznie albo mikserem, odstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Szprycą nakładamy na blachę małe kuleczki (pamiętajmy, że groszek w piekarniku jeszcze urośnie) i wstawiamy na 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.
Zacierka
Idealne do zupy mlecznej, jarzynowej, a także jako zamiennik ziemniaków. Składniki: ok. 10 dkg mąki (ok. 4 łyżek), 1 jajko, szczypta soli oraz trochę mąki do przesypania. Wszystkie składniki zmieszać i wyrobić ciasto (podobne jak na pierogi, w razie potrzeby dolać odrobinę wody). Z gotowego ciasta urywać małe kawałki i toczyć palcami małe wałeczki, odkładać do miski i przesypywać mąką, aby się nie skleiły. Inna metoda to zrobienie z ciasta długiego paska i pokrojenie go nożem na mniejsze kawałki. Dodać do zupy na ostatnie 4-5 minut gotowania.
Nachos zapiekane z serem
Na żaroodporne naczynie wysypać nachos i posypać je startym serem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do ok. 150 stopni  na parę minut, aż ser się rozpuści.
 Jajka w koszulkach
Do garnka wlać 2/3 wody (garnek musi być wystarczająco duży, aby zakryć całe jaja), posolić, zagotować, dodać odrobinę octu i delikatnie acz stanowczo wbić jajka bezpośrednio do gotującej się wody. Gotować ok. 3-4 minuty, wyciągnąć.
Makaron z naleśników
Przesiać szklankę mąki, dodać 1 ? szklanki mleka oraz roztrzepane 1 jajko, wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nalewać porcję ciasta równo na całą patelnię, usmażyć z 2 stron. Gotowy naleśnik zwinąć w rulon i pokroić w cienkie paski.
 Kluski biszkoptowe
Z 3 jajek oddzielić zółtka od białek. Żółtka dokładnie roztrzepać , dodać 5 łyżek mąki i odrobinę soli. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do żółtek. Zagotować wodę i dodać do niej łyżeczką małe kluseczki z wyrobionej masy. Po wypłynięciu kluski wyjąć.
Pulpety z mięsa
Składniki: 5 dag cebuli, 2 dag czerstwej bułki, 2 dag bułki tartej, 15 dag mięsa pieczonego lub gotowanego, 2 jajka, sól, pieprz, majeranek, 2 dag mąki, 1 łyżka siekanej natki pietruszki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na patelni.Bułkę namoczyć, odcisnąć i zmielić razem z cebulą i mięsem (jeżeli mamy mięso od razu zmielone, to namoczoną bułkę rozgnieść i dokładnie wymieszać razem z mięsem i cebulą). Dodać jajka, sól, pieprz, majeranek i natkę, dokładnie wymieszać. Z wyrobionej masy formować pulpety i wyrabiać w mące. Ugotować w osolonej wodzie lub zupie.
 Pulpety z wątróbki
Składniki: 15 dag wątróbki, 1 jajko, 7 dag bułki tartej, sól, pieprz, 1 łyżka siekanej natki pietruszki, 2 dag mąki. Wątróbkę obrać z błonek, umyć i zmielić. Dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i natkę pietruszki, wszystko dokładnie wymieszać (jeżeli masa jest za rzadka dodać tartej bułki). W mące wyrabiać małe pulpety. Ugotować w osolonej wodzie lub zupie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>